Melindungi Mawar Dalam Cuaca Panas

Melindungi Mawar Dalam Cuaca Panas

Walaupun sebahagian besar semak mawar menyukai sinar matahari, panas petang yang kuat dapat menjadi tekanan utama bagi mereka, terutamanya apabila semak mawar dan mekar (yang tumbuh, berkembang atau mekar di periuk semaian mereka ) ditanam pada musim panas yang semakin panas. Menjaga mawar yang sihat semasa cuaca panas adalah penting untuk memiliki mawar yang indah.

Melindungi Mawar dari Cuaca Panas

Apabila suhu berada di pertengahan hingga tinggi 90-an hingga 100-an (32-37 C.) ke atas, penting untuk mencuba dan mengekalkan mereka tidak hanya terhidrat / disiram dengan baik tetapi juga memberi mereka beberapa bentuk pelepasan haba. Apabila dedaunan kelihatan layu, ia adalah bentuk perlindungan semula jadi yang biasanya akan keluar dari waktu sejuk pada waktu petang. Di tempat-tempat seperti Tucson, Arizona, di mana ada sedikit masa untuk "rehat lega" seperti itu dari panas terik, sangat penting untuk berusaha mewujudkan kaedah untuk "rehat lega."

Rehat lega dapat disediakan untuk semak mawar anda dengan membuat naungan pada waktu paling panas sepanjang hari. Sekiranya anda hanya mempunyai beberapa semak mawar, ini boleh dilakukan dengan menggunakan payung. Beli sebilangan payung yang diperbuat daripada kain berwarna terang. Perak atau putih reflektif adalah yang terbaik.

Sekiranya anda hanya dapat menemukan payung berwarna lebih gelap, anda boleh mengubahnya menjadi payung, sinar matahari yang memantulkan pokok kelapa sawit! Cukup tutup payung warna apa pun dengan kerajang aluminium dengan sisi berkilat ke atas atau tutup payung dengan kain putih. Gunakan Jahitan Cecair atau sebatian jahit lain untuk melekatkan kain putih ke payung. Ini akan membantu mereka untuk memantulkan sinar matahari yang kuat dan meningkatkan kualiti warna yang menghilangkan panas. Silikon caulking berfungsi dengan baik untuk melekatkan aluminium foil ke payung jika aluminium foil digunakan.

Setelah payung siap untuk digunakan, ambil diameter ½ inci (1,3 cm.), Atau lebih besar jika anda mahu, doweling kayu dan pasangkan doweling ke pemegang payung. Ini akan memberi payung yang cukup tinggi untuk membersihkan semak mawar dan mewujudkan kesan pokok kelapa sawit untuk semak mawar yang berkenaan. Saya menggunakan sekeping dowel yang cukup panjang untuk memasukkannya 8 hingga 10 inci (20-25 cm.) Ke dalam tanah untuk menolongnya tetap dalam angin kencang. Doweling mungkin tidak diperlukan untuk tanaman lain yang memerlukan sedikit kelegaan, kerana pegangan payung dapat tersangkut di tanah. Bayangan itu akan membantu memberi bunga mawar dan tanaman pada waktu rehat yang diperlukan dan warna cahaya penutup payung akan membantu memantulkan sinar matahari, sehingga dapat membantu mengurangkan kenaikan haba.

Terdapat cara lain untuk membuat jenis pelindung yang sama; namun, maklumat ini harus memberi anda idea tentang apa yang dapat dilakukan untuk menolong semak-semak mawar yang sedang mengalami panas terik.

Sekali lagi, pastikan mereka menyiramnya dengan baik tetapi tidak direndam. Pada hari-hari di mana keadaan sejuk, basuh dedaun dengan baik semasa menyiram bunga mawar, kerana mereka akan menikmatinya.

Melindungi Mawar Dalam Cuaca Panas

Banyak semak mawar akan berhenti berbunga ketika berada di bawah tekanan panas, kerana mereka bekerja keras untuk memastikan kelembapan yang diperlukan mengalir ke dedaunan mereka. Sekali lagi, ia adalah bentuk perlindungan semula jadi bagi mereka. Mekar akan kembali apabila cuaca menjadi kitaran yang lebih sejuk lagi. Saya sendiri menggunakan kaedah naungan payung dan mendapati mereka berfungsi dengan sangat baik.

Video: Menanam Mawar di daerah panas atau dat. Rendah

Like this post? Please share to your friends:
Tinggalkan Balasan

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

cache:yes / mysql:0 / gen:0 / memory:0.67 MB